Joshua Hollingdale: DF på ministerposter vil smadre samhørigheden i Danmark

Joshua Hollingdale: DF på ministerposter vil smadre samhørigheden i Danmark

20.09.2016


Dansk Folkepartis folketingsgruppe er måske blevet stuerene udadtil, men deres bagland afslører deres sande natur, og derfor skal vi frygte at få partiet til magten.KOMMENTAR af Joshua Hollingdale

Dansk Folkeparti er blevet stuerene. Det kan der nu ingen tvivl være om. Kristian Thulesen Dahl truer med valg, og et fremtidigt samarbejde mellem DF og Socialdemokratiet ligner nu mere en uundgåelighed end en fjern mulighed.

Dansk Folkeparti har efter mange år som dansk politiks sorte får, frække dreng og protesterende proletar endelig opnået status som en legitim medspiller på Christiansborg. Partiet anses endda af nogle politiske analytikere for at være et fremtidigt regeringsparti – måske endda en dag med nøglerne til statsministeriet. They had us fooled, som man siger på min fars sprog – men så kom landsmødet 2016.

Cheanne Nielsen stod på talerstolen og proklamerede til de 1300 fremmødte DF’ere, at ”Udlændinge sviner, de svindler, de stjæler, de voldtager, og de dræber.” Den udmelding fik klapsalverne til at regne ned over den unge kvinde, så længe at hun måtte stoppe tydeligt op og vente med de næste ord, mens hun smilede ydmygt og stolt ud mod sine partifæller.

 

Cheanne Nielsen stod på talerstolen og proklamerede til de 1300 fremmødte DF’ere, at ”Udlændinge sviner, de svindler, de stjæler, de voldtager, og de dræber.”
_______

 

Hvorfor er det så overraskende? Det er det, fordi DF, siden formanden skiftede navn fra Pia Kjærsgaard til Kristian Thulesen Dahl, har arbejdet målrettet hen mod at blive det arbejder/midterparti, som af de andre partier på borgen kunne blive betragtet som en reel samarbejdspartner, snarere end den lille mands protestparti med grillpølse og Dannebrog i hånd.

Og det er lykkedes – med 21,1 pct. af danskernes stemmer og 37 mandater i Folketinget blev DF valgets klart største sejrherre. Missionen var lykkedes, og DF havde smidt bort sit gamle, racegeneraliserende image. Og nu, hvor det næste valg, hvis man skal tro Kristian Thulesen Dahl, er lige om hjørnet, ser DF ud til at være klar til at tage det sidste – og største – skridt i partiets historie – ind i en regering og med sandsynlige ministerposter, om så det er med Mette Frederiksen(S) eller med statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) siddende for enden af bordet i Statsministeriet.

 

DF er måske nok blevet stuerene, men det er baglandet ikke.
_______

 

Cheanne Nielsens valg af budskab og de 1300 DF’eres begejstring er sigende for en folketingsgruppe, der er i opbrud med partiets bagland – DF’s sjæl er funderet i Cheanne Nielsens ord og de mange klapsalver, mens Kristian Thulesen Dahl i medierne holder hovedet koldt – og som den forvirrede far, Cheanne Nielsen beskriver i sin tale, forsøger han at holde styr på sin uregerlige møgunge.

For mens DF på borgen nu sjældent går så langt i generaliseringen af flygtninge, indvandrere, efterkommere eller udlændinge, som selv den tidligere forkvinde, Pia Kjærsgaard, regelmæssigt havde for vane, står baglandets og vælgernes attitude uændret. Det er landsmødet bevis på.

Mens Marlene Harpsøe i sin tale lavede sjov med at donere alle flygtninge et par kondisko, så de kunne vandre tilbage til hjemlandet, placerede Cheanne Nielsen alle udlændinge i samme generaliserede kasse – for vi ”sviner, svindler, stjæler, voldtager og dræber”.

DF er måske nok blevet stuerene, men det er baglandet ikke.

Farlig populisme
DF har, som andre partiers kopiering af deres politik beviser, påvist, at der er reelle problemer med indvandrere, efterkommere og udlændinge i Danmark – dette kun tydeliggjort af de senere års flygtningestrøm. Der skal ingen tvivl herske om, at højredrejningen af udlændinge- og flygtningepolitikken i dette land er en generel tendens, som DF blot er en del af.

 

Hvis to partier, der i 2016 så klart er funderet på populistiske taktikker, ender i regering sammen, så kan det have alvorlige konsekvenser for samhørigheden i Danmark
_______

 

Det er dog samtidig åbenlyst nu, at racismen lever i Danmark – og det gør den i bedste velgående. For når man som forhåbningsfuld folketingskandidat kan modtage applaus ved at stille sig op foran baglandet i det næststørste parti i landet og proklamere, at alle udlændinge er kriminelle, har vi et problem. Og det er et problem, vi som samfund må løse – inden det er for sent.

For udlændingene er kommet for at blive, ligegyldig hvor meget racismen får lov at florere. Ja, der er mange flygtninge, indvandrere og efterkommere, der vil flytte hjem igen, når konflikten i hjemlandet er endt, men der er ingen i dette land, der kan løbe fra, at et multikulturelt Danmark ikke bare er en realitet nu – det er også en uundgåelighed.

I Politiken søndag udgjorde Mette Frederiksens udtalelser tilsammen et vaskeægte kærlighedsbrev til Kristian Thulesen Dahl.

Forkvinden beskrev, hvad hun kaldte, et ”spirende godt samarbejde” med Dansk Folkeparti, og selvom hun ikke i skrivende stund anser et regeringssamarbejde med DF for en åbenlyst mulighed, er det tydeligt, at forholdet mellem de to partier er tættere end nogensinde før. DF-formanden ser ud til at være klar til at modtage hendes tilnærmelser – men denne flirt er ikke kun, som Ekstra Bladet på forsiden af avisen skrev, fræk – den er også farlig.

 

Det er et opgør, hvor der kun vil være en taber; det internationale, åbne Danmark, som vi kender i dag
_______

 

For hvis DF peger på Mette Frederiksen som statsminister efter et snarligt valg, vil hun skulle diske op med ministerposter til Thulesen Dahls parti. Og hvis to partier, der i 2016 så klart er funderet på populistiske taktikker, ender i regering sammen, så kan det have alvorlige konsekvenser for samhørigheden i Danmark – DF vil være i mål, og der vil ingen grund være til at lægge fingrene i mellem.

Det vil blive et os mod dem-scenarie, hvor en ”rødlig” fordelingspolitik kun vil blive en realitet i kraft af et hårdt opgør med Menneskerettigheds- og Flygtningekonventionerne. Og det er et opgør, hvor der kun vil være en taber; det internationale, åbne Danmark, som vi kender i dag.

Udviklingen har været i gang længe, men hvis ikke den stoppes, før DF sidder i ministerierne, vil racismen ikke blot kunne trives i dagens Danmark, den vil blive normen. ■

ILLUSTRATION:Kristian Thulesen Dahl taler på Dansk Folkepartis landsmøde i Herning 17-18. september. Foto: Claus Bonnerup/Polfoto

Joshua Ursin Hollingdale, (f. 1994), journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, freelance journalist og Aarhus Correspondent for The Murmur (www.murmur.dk).