Brexit: May I Leave? #2 – Bjarke Møller: Briterne risikerer at blive en kastebold imellem USA og EU

Brexit: May I Leave? #2 – Bjarke Møller: Briterne risikerer at blive en kastebold imellem USA og EU

03.02.2017


PODCAST: Mens briterne fokuserer på nye handelsaftaler, overvejer lederne på kontinentet, om Brexit giver nye muligheder i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Men hvad kan overhovedet lade sig gøre og hvad betyder det for Danmark? Med Rebecca Adler-Nissen, professor ved Københavns Universitet, og Bjarke Møller, direktør i Tænketanken EUROPA samt Kim Bildsøe Lassen, DR’s korrespondent i London.

Værter: Rikke Marie Damborg & Niels Byrjalsen

I RÆSONs nye podcastserie – Brexit: May I Leave? – følger vi briternes lange vej ud af EU. Vi spørger en række forskere og iagttagere, hvor Storbritannien og Europa bevæger sig hen i en tid præget af opbrud og store omvæltninger.

Find RÆSON Podcast i iTunes.

Find RÆSON Podcast på Soundcloud.Udvalgte citater fra udsendelsen:

Bjarke Møller om Brexit og Danmark:

”Briterne, som vi har været stærkt knyttet til, siden de reddede os under Anden Verdenskrig, og som vi har importeret så meget tankegods fra, har nu vendt os ryggen.”

”Danmark kan komme ud på et sidespor, hvis vi får ’normale’ valg i Tyskland og Frankrig, hvis mainstream vinder.”

Rebecca Adler-Nissen om Brexit og europæisk forsvarspolitik:

”Der har traditionelt kun været to europæiske lande, man skulle holde øje med, når det handler om hardcore forsvarspolitik. Det er Frankrig og Storbritannien. Så Brexit rejser en masse sikkerhedspolitiske spørgsmål, ikke mindst i forhold til hvad Tyskland gør.”

”Det er meget usandsynligt, at vi kommer til at se en EU-hær i vores levetid. Der er ingen lande, der ønsker det.”

Bjarke Møller om trekantsdramaet imellem Storbritannien, EU og USA:

”Der er i denne tid en intern kamp i Storbritannien imellem Churchill-traditionen, som orienterer sig mod Europa, og en anden tradition, der længes tilbage til broderskabet over Atlanten.”

Rebecca Adler-Nissen om terror- og politisamarbejdet i Europa:

”Paradoksalt nok kommer vi til at se, at Storbritannien, selv efter at de har meldt sig ud af EU, formentligt vil deltage mere i terror- og politisamarbejdet end Danmark gør.”

Bjarke Møller om Storbritannien og frihandel:

”Adgangen til det europæiske marked er vital for Theresa May og langt vigtigere end adgangen til det amerikanske marked.”

”Briterne kigger ind i et rædselsscenarie. Den eneste magt, der vil den frihandel, som briterne selv vil, det er den magt, de nu vil forlade: EU.”

Kim Bildsøe Lassen om dansk og britisk samhørighed:

”Vi har nok i virkeligheden forsømt at dyrke den enorme forbundenhed, der jo er imellem Danmark og Storbritannien.”

ILLUSTRATION: Storbritanniens premierminister Theresa May ankommer til arbejdsfrokost på Marienborg med Lars Løkke Rasmussen i oktober 2016. (foto: Casper Holmenlund Christensen/POLFOTO)