Jeppe Juhl: De store mediers kulturradikale meningstyranni og den påståede “objektive” journalistik vil langsomt fortone

Jeppe Juhl: De store mediers kulturradikale meningstyranni og den påståede “objektive” journalistik vil langsomt fortone

07.03.2017


JOURNALISTERNES ED #2 [RÆSON PODCAST]. I 1989 vandt journalisten Jeppe Juhl (f.1961) – mens han arbejdede for Ekstra Bladet – Danmarks fineste journalistpris, Cavlingen. Omkring årtusindskiftet var han en af hovedmændene bag lanceringen af den danske udgave af “Robinson-Ekspeditionen” på TV3, der var med til at starte tv-genren reality, som han derefter arbejdede med i en årrække. I efteråret 2015 lancerede han så mediet “NewSpeek Networks”, der udfordrer hvad Juhl mener er de gamle mediers ideologiske bias, ikke mindst i dækningen af udlændingespørgsmålet.

CITATER:
– ”Jeg synes, at det er sygdomstegn, at mennesker som [David] Trads kan få så stor en stemme i den offentlige debat. Og det synes jeg ikke fordi, at jeg er uenig med ham – det er jeg, men det er ikke derfor. Det er derimod fordi, Trads er propagandist. Og han er – synes jeg – skræmmeeksemplet på den sammensmeltning, der er mellem det ideologiske udgangspunkt og journalistikken.”

– ”Det rekrutteringsgrundlag, der er på de store medier – altså de journalister, der arbejder på de store medier – er kommet ind i en kultur, hvis man nu skal sige det meget firkantet, som er forstenet. En kultur, som er fastlåst i – og nu er det meget generaliserende – en form for kulturradikal meningstyranni. Det har jeg oplevet igennem mange, mange år i journalistikken.”

– ”De her medier [Breitbart News, InfoWars m.fl.] er jo opstået, fordi der har været et behov for dem. Fordi de etablerede medier har undladt eller decideret fortiet emner, som nationalkonservative personer synes er relevante – for eksempel nationens betydning.”

– ”Den såkaldte ’objektive journalistik’ – eller den påståede ’objektive journalistik’ – vil langsomt fortone. Vi ser det jo i USA, hvor der typisk er to store medier – der er mange flere – altså: Fox News og MSNBC. Den ene er erklæret konservativ, den anden liberal. Det er det, der kommer til Danmark nu. At afsenderen toner rent flag; her står vi.”

– ”De ved det jo ikke selv. De er fanget i deres eget lille univers – det er jo Platons sorte hule. Og de få af dem, som så er bevidste om det; de er propagandister og nogle slyngler. De unge journalister, de gør bare som man forventer af dem.”

“Journalisternes ed” er en ny pocastserie fra RÆSON, af og med Victor Lange, der interviewer sine gæster om både journalistikkens principielle fundament og dens aktuelle situation.

Om baggrunden for serien fortæller Lange: “Journalistikken er som profession, institution og faglighed i krise. Min påstand er, at journalistikkens faglige krise er en grundlæggende etisk krise. For at løse denne krise må journalisterne sværge. Sværge ed på et krav om at kende til deres fags etiske grundlag, om at forpligte sig til en efterlevelse af dette sæt af principper og til sidst: På en loyalitetserklæring til de personer, som faget i sidste ende tjener. For hvis ikke du sværger, er du ikke journalist.”

Find RÆSONs Podcasts i iTunes
Find RÆSON Podcast på SoundcloudVictor Lange (f. 1993) har arbejdet som journalist og redaktør på blandt andet “Regnfang” og Alternativets medie, “Altivisten”. Han arbejder lige nu med forholdet mellem etik, politik og journalistik i forbindelse med Københavns Universitet, hvor han også studerer filosofi. ILLUSTRATION: Jeppe Juhl’s web-tv-program “Newspeek” [foto: Newspeek]