Sofie Carsten Nielsen: Spørger man Morten Messerschmidt, er EU en “taberklub”. Dét ord er ikke bare groft. Det er udtryk for historieløshed

Sofie Carsten Nielsen: Spørger man Morten Messerschmidt, er EU en “taberklub”. Dét ord er ikke bare groft. Det er udtryk for historieløshed

28.07.2017


Denne artikel er, som de andre indlæg i RÆSONs Kommentarserie, gratis. Fuld adgang til RÆSONs site kræver abonnement: Et årsabonnement (inklusiv 4 trykte magasiner sendt med posten og nye betalingsartikler hver uge) koster blot 250 kr., 200 for pensionister, 200 for studerende

_______

“Morten Messerschmidt kalder EU en “taberklub” og hverken V eller S tager det alvorligt. Vi må give næring til den EU-optimisme, som spirede frem i foråret. Danskerne bakker mere op om EU. Valget i Holland blev vundet af pro-europæerne. Og Macrons ”Én Marche”-kampagne sætter skub i EU-reformer.”

Kommentar af Sofie Carsten Nielsen (stedfortrædende politisk leder for Radikale Venstre. Hun har tidligere været medlem af regeringens koordinationsudvalg og gruppeformand for Radikale Venstre)

Det seneste år har været en ret speciel rutsjetur for EU. For lidt over et siden år (den 23. juni 2016) så vi Brexit. Vi var mange danskere, der vågnede op med en knude i maven. For vi oplevede jo en modbydelig mavepuster til den verdensorden, som vi har kendt i over 70 år. Og en afvisning fra en god samarbejdspartner. Det var svært. 

Spørger man Morten Messerschmidt, er EU en “taberklub”. Dét ord er ikke bare groft. Det er udtryk for historieløshed.

For EU har givet Danmark velstand. EU har været en garant for menneskerettigheder. Og EU har afløst krig og den stærkes ret. Og kun få lande har haft mere gavn af EU end fædrelandet Danmark.

 

EU har givet Danmark velstand. EU har været en garant for menneskerettigheder. Og EU har afløst krig og den stærkes ret. Og kun få lande har haft mere gavn af EU end fædrelandet Danmark
_______

 
Morten Messerschmidt mener, at Danmark bør melde sig ud af “taberklubben EU”. Det er første gang i historien, at vi har hørt dén udmelding fra et højt placeret DF-medlem.

Det bakkes op af DF’s top, må man forstå. Ingen fra DF-toppen har dog talt. Larmende tavshed er der også fra regeringen. Hverken statsministeren eller landets leder, Kristian Thulesen Dahl, sagde Messerschmidt imod. S har vi heller ikke hørt fra. Alle er de musestille, selvom fædrelandet mangler dem. Tilbage står danskerne med et DF, der vel vil trække Danmark ud af EU. Eller hvad?

Vi andre er hånligt blevet kaldt “jubel-europæere”. I 1905, da vi blev dannet som parti, blev vi hånligt kaldt “europæerne”. Så måske går det den rigtige vej? Under alle omstændigheder vender vi Radikale os mod nationalismen. For vi er patrioter. Og jeg tror på, at den patriotiske kamp for EU er vigtigere end nogensinde.

For fædrelandet Danmark står stærkest, når vi er med i EU. Danmark står bomstærkt, når vi har et fælles marked, som giver os råd til velfærd. Når vi er del af et forpligtende internationalt forum som EU, som giver os mulighed for at bokse over vores vægtklasse. Når vi oplever sikkerhed, fordi konflikter bliver løst ved bordet i stedet for på slagmarken.

V og S skylder at tage alvorligt, at EU er i en skrøbelig fase. EU er ligefrem i en fundamental krise, hvis du spørger en borgerlig åndsfyrste som Per Stig Møller. Og derfor er det jo så vigtigt, at patrioterne træder frem. Hvor ville jeg gerne have hørt de få tilbageværende liberale stemmer i Venstre, da Morten Messerschmidt rasede ud mod EU. Hvor var Kristian Jensen, som engang råbte “hurra for globaliseringen!”? Hvor var Søren Pind, som før har forsvaret den liberale verdensorden og senest kaldt til samling for at støtte EU? Hvor var liberalisterne i det borgerlige Danmark, som ved, at den liberale verdensorden, som EU legemliggør, er liberalismens fremmeste arvegods? Måske holder I ferie. Det er okay. Så regner jeg med, I siger fra, når I er tilbage.

 

Hvor ville jeg gerne have hørt de få tilbageværende liberale stemmer i Venstre, da Morten Messerschmidt rasede ud mod EU
_______

 
Men måske skyldes det, at vi tager freden, sikkerheden og velstanden for givet. Årtier med stabilitet og fred har gjort os naive. Vi regner ikke med, at EU kan vælte. Men EU kan vælte.

Og derfor er det så ufatteligt vigtigt, at Danmark bakker op om EU. Vi lever i en verden med en rasende russisk bjørn i form af Putin, en nationalistisk Trump og truslen om handels-protektionisme. Og tag ikke fejl. Danmark ender nemt i en taberklub. Se nu bare på England, hvor inflationen stiger, mens pundet falder, og investorernes penge flyder ud af landet. Englands fædrelandsforkæmpere, i form af EU-optimisterne, kæmpede imod det scenarie. Skal vi hen imod et dansk exit? Nej. Taberklubber er dem, man har med sig selv. Helt alene.

Derfor må Danmarks patrioter vise mands- og kvindemod. Vi må give næring til den EU-optimisme, som spirede frem i foråret. Danskerne bakker mere op om EU. Valget i Holland blev vundet af pro-europæerne. Og Macrons ”Én Marche”-kampagne sætter skub i EU-reformer. Vi, Danmarks patrioter, må kaste os ind i den kamp. Det er ikke tid at være tavse, når Messerschmidt kaster vrag på vores historie. Ingen succes varer for evigt, som Clinton sagde til mindehøjtideligheden for salig Helmut Kohl. Der skal kæmpes evigt for fremskridtet. Og for at holde fast i, at der findes noget, der er større end os selv. Freden, fællesskabet, samhørigheden på tværs af Europa. 

Kald os bare jubel-europæere. Kald os EUforiske. Men frem for alt er vi patrioter. For fædrelandet Danmark har det bedst i EU. Lige nu mangler fædrelandet sine fædrelandsforkæmpere, som ved, at EU er bedst for Danmark. Kom frit frem.

 

Lige nu mangler fædrelandet sine fædrelandsforkæmpere, som ved, at EU er bedst for Danmark
_______

 
ILLUSTRATION: Steen Brogaard (pressefoto)

Denne artikel er, som de andre indlæg i RÆSONs Kommentarserie, gratis. Fuld adgang til RÆSONs site kræver abonnement: Et årsabonnement (inklusiv 4 trykte magasiner sendt med posten og nye betalingsartikler hver uge) koster blot 250 kr., 200 for pensionister, 200 for studerende