Steen Holm Iversen (LA) om Morten Messerschmidt: Svindel er svindel, også i den alternative virkelighed, nogle politikere forsøger at konstruere

Steen Holm Iversen (LA) om Morten Messerschmidt: Svindel er svindel, også i den alternative virkelighed, nogle politikere forsøger at konstruere

08.06.2017


Morten Messerschmidt har som minimum et kæmpe problem, hvis han virkelig er af den opfattelse, at svindel med økonomiske tilskud til politisk virksomhed ikke er svindel i egentlig forstand, eller kriminalitet i anden forstand. Det er det.

Kommentar af Steen Holm Iversen, folketingskandidat for Liberal Alliance

Så fik vi overstået endnu en grundlovsdag. Endnu engang talte politikerne i dette land for de få, de udvalgte og de få politisk aktive, for ud til de mange når grundlovsdagen og fejringen af vores demokrati ikke!

Selvom grundloven, friheden og vores demokrati fyldte i alle taler, var der dog alligevel en ting der skilte sig ud. I en tid med masser af fake news og spin, skal man naturligvis vare sig for at tage alt for gode varer, men DR’s dækning af Morten Messerschmidts grundlovstale er mig bekendt ikke blevet modsagt.

Jeg har intet ønske om at træde på Morten Messerschmidt eller andre politiske kollegaer, men der er alligevel noget der nager mig. Jeg er ny i politik. Jeg kender ikke alle spillereglerne endnu. Det er kun ca. tre år siden, jeg valgte at melde mig ind i et parti og gå aktivt ind i politik. Det var en stor beslutning. Jeg overvejede den længe, for hvem melder sig frivilligt til noget, der er så udskældt og noget der bliver lagt så meget for had, eller noget der potentielt kan have så store personlige omkostninger? Jeg havde ikke noget valg. Jeg ser, og har altid set på offentlige hverv, som noget man skal bestride med respekt, tillid og ordentlighed. Jeg synes ikke det er anderledes med politikken, end med mit job hvor jeg som statstjenestemand, også skal leve op til specifikke krav, normer og regler.

Måske er det også derfor at Morten Messerschmidts tale nager mig.

DR har bragt dette citat fra talen: ”Det er mit ansvar, hvad der er foregået i Meld. Der er begået fejl, det er jeg enormt ked af. Det har ikke været min intention. Men det er vigtigt, når man taler om svindel og misbrug af midler at huske på, at det her er politiske aktiviteter og ikke kriminalitet”.

Jeg forstår ikke hvordan man som garvet politiker og jurist kan sammensætte sin egen alternative virkelighed og vrøvle som Morten Messerschmidt gør i sin comeback tale.

Tror vi, at der for os som politikere gælder særlige normer, love eller andre regler end dem, der gælder for befolkningen? Svindel er svindel uanset hvad. Om der er begået svindel i Meld og Feld-sagen, må vi jo vente på at få afklaret. Det efterforskes jo stadig, men at tro, at der kan eller skal eksistere andre regler og normer, for politikere som Messerschmidt øjensynligt gør, er helt forkert.

 

Tror vi, at der for os som politikere gælder særlige normer, love eller andre regler end dem, der gælder for befolkningen? Svindel er svindel uanset hvad.
_______

 

Dette indlæg vil slet ikke kunne rumme alle de sager der blot de sidste tre år har været fremme i medierne om politikere, der har udvist mangel på politisk dømmekraft og mangel på menneskelig etik og moral. Jeg bliver som borger stødt over beretningerne fra bestyrelserne i både Vejle Havn, Horsens Havn, Carl Holst-sagen og sagen om muligt svindel i fondene Meld og Feld. Jeg forstår ikke, hvordan det overhovedet kan komme så vidt, at man mener det er i orden, at lade skatteyderne betale for sprogundervisning, personlig rådgivning, dyr rødvin, luksus ferierejser, mærketøj eller for fribilletter til f.eks. fodboldkampe eller koncerter. Jeg forstår ikke, at alle alarmklokkerne ikke ringer hos de pågældende, og jeg forstår ikke, hvordan man ukritisk kan tage imod ydelser, gaver og naturalier som den almindelige skatteyder og lønmodtager enten skal betale dyrt for, eller som man bliver beskattet af.

For mig handler det om menneskelig og politisk ordentlighed og om moral. Man kan ikke adskille de størrelser og gøre den politiske verden til en alternativ virkelighed, hvor der eksisterer andre regler som Messerschmidt forsøger.

Der er ikke noget at sige til at folk bliver stødt.

Om det er den offentlige ødselhed eller politikeres ageren er ligegyldigt – det nærer politikerleden og det bekræftes hver gang politi eller statsforvaltning må konstatere, at der til trods for alle absurditeter, ikke er begået noget strafbart eller ulovligt. Vælgerne må fælde deres dom, konkluderes det som oftest. Men det bliver det bare ikke mere rigtigt eller ordentligt af!

Et kig på valgbarhedsnævnets afgørelser, understreger i virkeligheden blot min holdning. En række af de sager som nævnet har afgjort og fundet politikere eller kandidater fortsat valgbare, ville have kostet mig mit job som statstjenestemand.

Men hvad er årsagen til at man tror, man kan leve i en politisk alternativ virkelighed? Er det den parlamentariske immunitet, der nærer den? Jeg tror et stykke hen af vejen, at det handler om magtfuldkommenhed. Jo længere tid man oppebærer et politisk mandat og ansvar – jo mere (magt) fuldkommen bliver man med det og jo mere føler man sig usårlig og urørlig.

Jeg tror, at en anden årsag kan være den misopfattelse, der har sneget sig ind i de sidste 15 år, hvor vores offentlige myndigheder drives og opfattes som koncerner. Ud af den betragtning kommer der rationaler, hvor der kan ydes skatteyderfinansierede sponsorater til festivaler, sportsklubber, dyre udvalgsrejser og skjulte driftstilskud og meget meget mere, alt imens der med den anden hånd skæres ned på de offentlige kerneydelser.

I årevis har vi som politikere ligget i den absolutte bund i alle målinger af borgernes tillid. I årevis har vi drøftet politikerleden uden vi har evnet at ændre på befolkningens opfattelse. Politikere og politiske mandater skal oppebæres og varetages med værdighed og respekt. At dømme ud fra befolkningens opfattelse – ja så har vi et kæmpe problem.

Morten Messerschmidt er måske kommet for tidligt i gang, men har som minimum et kæmpe problem, hvis han virkelig er af den opfattelse, at svindel med økonomiske tilskud til politisk virksomhed, ikke er svindel i egentlig forstand, eller kriminalitet i anden forstand. Det er det.

ILLUSTRATION: Morten Messerschmidt holder tale til Grundlovsmøde mandag 5. juni 2017 i Frederikssund. (Mogens Flindt/Ritzau Foto)